Accident in afara tarii


Calculeaza RCA

De foarte multe ori circulam cu masina in afara teritoriului tarii. Ce faci atunci cand ai un accident in afara tarii? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi? Cum poti obtine despagubiri daca tu esti cel pagubit? In momentul in care esti implicat intr-un accident in afara tarii, nu poti folosi RCA-ul, in schimb intra in ecuatie Cartea Verde, care este oferita intotdeauna odata cu polita de asigurare auto obligatorie.

Ce trebuie facut in momentul in care are loc un accident in afara tarii?

Asiguratul implicat in accident va trebui sa completeze formularul de constatare amiabila sau sa realizeze constatarea la Politia din tara in care a avut loc accidentul, in functie de caz. Tot la sectia de politie va fi obtinuta si autorizatia de reparatie a autovehiculului. In momentul in care soferul se intoarce in tara, trebuie sa dea o declaratie catre asigurator referitoare la daunele care au fost produse in strainatate. Vor fi specificate detalii precum: modul in care a avut loc accidentul, care este persoana vinovata si care sunt daunele materiale sau vatamarile corporale care au rezultat in urma accidentului.

Ce se intampla insa in momentul in care societatea de asigurare a soferului vinovat este una straina?

Intr-un asemenea caz, pagubitul va trebui sa se adreseze Fondului de Protectie a Victimelor Strazii din Romania (FPVS), care poate interveni insa doar atunci cand statul respectiv este membru al Spatiului Economic European (SEE). Tot la FPVS se poate apela si in momentul in care vinovatul nu detine un RCA si o Carte Verde valabile.

In cazul in care vinovatul are masina inmatriculata intr-un stat care nu face parte din SEE, insa in care este recunoscuta conventia Carte Verde, soferul pagubit se poate adresa Biroului National Carte Verde din statul in care a avut loc accidentul. In cazul in care tara din care face parte vinovatul nu considera valabila conventia Cartea Verde, pagubitul va merge la societatea de asigurare straina a celui vinovat. Un ultim caz posibil, reprezentat de situatia in care tara in care are loc accidentul nu face parte nici din SEE si nici nu recunoaste Cartea Verde, soferul vinovat trebuie sa aiba un RCA in conformitate cu legile acelui stat.