Cartea Verde

Cartea Verde reprezinta o asigurare care este incheiata odata cu RCA-ul si care indeplineste rolul asigurarii obligatorii auto atunci cand soferul circula pe teritoriul altor tari. Astfel, in momentul in care provoci un accident, cel pagubit va fi despagubit pe baza politei Cartea Verde. De asemenea, daca tu esti lovit de o masina inmatriculata in alt stat, vei primi despagubiri prin Cartea Verde a celui vinovat.

Aspectele legate de Cartea Verde sunt reglementate de Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR). In cazul in care apar anumite probleme sau atunci cand un sofer nu isi primeste despagubirile cuvenite prin acest tip de polita, se poate adresa BAAR pentru rezolvarea problemelor. Cartea Verde este valabila pentru tarile Uniune Europene, dar si pentru state precum Elvetia, Islanda, Andorra, Norvegia si Croatia. Lista poate fi completata si cu alte tari, variind de la o companie de asigurari la alta. Daca trebuie sa circulati intr-o tara care nu este cuprinsa in Cartea Verde standard, va trebui sa incheiati o alta asigurare de acest tip speciala, pentru o perioada limitata de timp, in functie de cate zile aveti nevoie.

Riscurile acoperite de Cartea Verde sunt aceleasi ca si in cazul RCA-ului, si anume acele prejudicii pe care asiguratul le provoaca unor terte persoane in urma unui accident rutier care are loc intr-o tara straina. Daca trebuie sa iti reinnoiesti asigurarea auto obligatorie, iti poti calcula chiar acum tariful cu ajutorul calculatorului RCA.

Prin intermediul politei Cartea Verde, sunt acordate despagubiri pentru daunele materiale cauzate, precum si pentru vatamarile corporale sau decesul unor terte persoane afectate in urma accidentului. De asemenea, sunt acoperite si cheltuielile implicate de procesele civile. In ceea ce priveste primele de asigurare Carte Verde, acestea sunt aceleasi la toate companiile de asigurari. Ca modalitate de plata, se impune achitarea integrala si anticipata. Pentru incheierea unei astfel de polite, nu se efectueaza inspectie de risc.