Cum se calculeaza RCA-ul?


calcul asigurare rca

Soferii au posibilitatea de a comanda RCA-ul online, iar inainte de acest lucru, pot sti exact cat anume trebuie sa plateasca. Ei pot folosi un instrument special creat in acest sens, numit calculator RCA, cu ajutorul caruia afla exact pretul pentru polita.


Acest instrument reprezinta un soi de formular care necesita completarea anumitor campuri referitoare la sofer, la masina si la clasa bonus-malus din care face parte acesta in urma istoricului la volan. In cazul soferului, sunt cerute informatii precum localitatea din care este, CNP-ul (pentru stabilirea varstei si cautarea in baza de date CEDAM in ceea ce priveste clasa de bonus sau malus de care apartine soferul), precum si data de obtinere a permisului (soferii care detin permis de mai mult timp sunt considerati cu mai multa experienta, iar pretul pentru RCA va fi prin urmare mai scazut decat in cazul unei persoane incepatoare). De asemenea sunt acordate reduceri in cazul pensionarilor, al bugetarilor, al persoanelor cu deficiente locomotorii sau al celor care au copii.


In calculul agigurarii rca Pretul RCA-ului este influentat si de datele referitoare la masina pentru care se incheie asigurarea: marca, modelul, capacitatea cilindrica sau modelul. Toate acestea au o anumita pondere atunci cand vine vorba de calculul politei, iar rezultatul final difera de la caz la caz.

De exemplu, si localitatea in care se afla soferul influenteaza pretul politei RCA. In functie de daunele provocate de-a lungul timpului, companiile de asigurari creeaza baze de date prin intermediul carora anumite zone sunt cunoscute pentru un grad mai ridicat de daunalitate, in timp ce altele sunt mai putin expuse accidentelor.


Un alt factor major care influenteaza pretul unei asigurari obligatorii de raspundere civila auto - rca, este reprezentat de sistemul bonus-malus care se calculeaza in functie de istoricul de daune. Acesta reprezinta un mecanism de calcul prin intermediul caruia soferii care nu au provocat daune primesc reducere pentru tariful politei rca, iar cei care au provocat daune in ultima perioada sunt penalizati prin cresterea pretului cu un anumit coeficient. Reducerea maxima care se poate aplica este de 50%, atunci cand soferul se incadreaza in clasa de bonus B8 insemnand caa nu a avut provocat daune in ultima perioada, iar cea mai mare majorare este reprezentata de dublarea pretului asigurarii rca, pentru cei care intra in clasa de malus M8. Dupa un an in care soferul nu aa mai provocat daune, clasa de bonus maalus incepe sa creascaa din nou.

Calculator asigurare RCA auto


Asigurari AllianzAsigurari Asirom
Asigurari CityAsigurari Euroins
Asigurari GeneraliAsigurari Grawe
Asigurari OmniasigAsigurari Groupama
Rca-ieftin.com © 2007 - 2023 | Tests and quizzes